icon
+382 69 576 355 +382 67 635 250 info@montenegrosubmarine.me

O Boki Kotorskoj

Boka će vas jednako očarati bilo da joj priđete morem ili se u nju spustite s kopna. Putniku se čini kao da su se planine raspukle i pustile more da uđe u njihove skute. To je najjužniji fjord u Evropi. Nad tankom linijom obale nadvile su se visoke planine, štiteći je od surove klime sa sjevera. Zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije: agava, palmi, mimoza, oleandera, kivija, nara, ljekovitog bilja... Dok je na njenim vrhovima snijeg, u podnožju u isto vrijeme cvjetaju ruže, kamelije i mimoza. Zaliv je prirodno podijeljen na četiri manja: Hercegnovski, Risanski, Kotorski i Tivatski. Kao biseri, duž obale nižu se gradovi, riznice istorije, umjetnosti i ljepote.

image

KOTOR je stari pomorski i kulturni centar. Vjekovima je bio raskrsnica trgovačkih puteva i pod jakim uticajem Mletačke Republike. Zaštićen je od planinskog zaleđa čvrstim odbrambenim zidom građenim još u doba Vizantije. U gradu opasanom zidinama nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici, palate, katedrale, crkve – živa istorija. Poznat je po karnevalima i feštama, koje se održavaju ljeti i zimi. Pored Kotora nalazi se Dobrota, mjesto u kome su sačuvane brojne palate nekadašnjih pomoraca i brodovlasnika.

image

PERAST je postojbina mnogih pomoraca svjetskog glasa i primjer grada koji je čitavom svojom sudbinom bio okrenut moru. Stilom života je podsjećao na Veneciju sa kojom je imao žive trgovačko-kulturne veze. Pun je ostataka starih plemićkih palata, koje samo nagovještavaju nekadašnji sjaj i bogatstvo. U jednoj od njih, palati Bujevića, smješten je Muzej grada. Perast je bio svojevremeno centar pomorske obuke u koji su dolazili i ruski boljari da bi učili vještine pomorstva. Zato se ovo mjesto smatra kolijevkom ruske flote. Pred Perastom se nalaze dva ostrvca, jedno prirodno drugo vještačko: Gospa od Škrpjela i Sv. Đorđe. Ova dva ostrva predstavljaju izuzetnu turističku atrakciju.

RISAN, antički Rison, poznat je po ostacima kulture starog vijeka. U njemu su pronađeni ostaci vile jednog rimskog patricija sa podnim mozaicima, koji po ljepoti ne zaostaju za onim rađenim u rimskim palatama toga doba. Na teritoriji tog grada bila je prijestonica ilirske kraljice Teute.

Izleti gliserom i podmornicom u Crnoj Gori: ONLINE REZERVACIJA!