icon
+382 69 576 355 +382 67 635 250 info@montenegrosubmarine.me

Perast stari grad

Perast leži u podnožju brda Sv. Ivan, nasuprot tjesnacu Verige u Boki Kotorskoj.

image

Iako prastaro naselje, Perast se tek od sredine XV vijeka ekonomski, politički i kulturno jače razvija. U to vrijeme Boka i Perast su se našli u rukama Venecije (1420 – 1797). Venecija podstiče razvitak peraske flote koja se koristi, ne samo u trgovini, već se i vrlo uspješno bori protiv otomanskih pirata. Raskošne palate, brojne kapele i crkve, uvoz umjetničkih djela, literarno stvaralaštvo, sve su to svjedočanstva jednog intenzivnog istorijskog zbivanja koje nam danas iz perspektive vremena djeluje nesrazmjerno i veličini mjesta i broju stanovnika.

Interesantno je to da Perast, osim crkve Sv. Nikole sa impresivnim zvonikom visokim 55 m, ima jos 17 crkava.

Vjerovatno najsnažniji nosioci identiteta Perasta jesu dva čarobna ostrva izmedu Veriga i grada, po mnogo čemu različita, a opet skladna u svojoj zajednici nasred mora. U posljednjih pola vijeka, dobio je status zakonom zaštićene spomeničke cjeline. Mnoga svjedočanstva peraške prošlosti: istorijske, pomorske, kulturne, čuvaju se danas u zbirkama Muzeja grada Perasta, i Crkvenim zbirkama Sv. Nikole i Gospe od Škrpjela.

Sa značajnim mjestima u neposrednoj blizini, Perast je odlična baza za istraživanje mnogih ljepota ove regije.

image

Perast ima dobar pristup sa mora, kopna i vazduha.

Ako ste izabrali da dođete avionom, mozete sletjeti na neki od obližnjih aerodroma – Tivat (20 km), Podgorica (70 km), ili Dubrovnik (70 km). Crna Gora ima 4 internacionalne luke: Bar, Budva Kotor i Herceg Novi. Luka u Baru je povezana sa Italijom redovnim linijama Bar-Bari i Bar-Ancona.

Izleti gliserom i podmornicom u Crnoj Gori: ONLINE REZERVACIJA!