Gospa od Škrpjela

gospa-od-skrpjela

Gospa od Škrpjela, koja stoji ponosno naspram Starog grada Perasta, jedno je od dva šarmantna ostrvca smještena u Kotorskom zalivu. Na ovom vještačkon ostrvu nalazi se rimokatolička crkva (sa istoimenim nazivom), muzej i suvenirnica. Smatra se jednim od glavnih turističkih atrakcija u ovom dijelu Jadrana zbog legende o njegovom nastanku i nestvarne ljepote.

Legenda o nastanku

Prije nego što je ostrvo nastalo, na tom mjestu nalazilo se samo otvoreno more. Dva lokalna ribara, braća Morsić, naišla su na stijenu na kojoj su pronašli ikonu Presvete Bogorodice 22. jula 1452. godine. Ponijeli su je u Perast, ali su ubrzo otkrili da je ikona nestala. Čim su naredni put zaplovili morem, pronašli su ikonu na prvobitnom mjestu.

Vijest o čudu se ubrzo proširila, pa su odlučili da u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici na tom mjestu sagrade crkvu. Međutim, maleni prostor nikako nije bio pogodan za realizaciju ovog ambicioznog plana, pa su se zavjetovali da će posle svakog putovanja baciti po koji kamen kako bi formirali vještačko ostrvo. Malo po malo, lokalni mornari odajući počast sigurnom putovanju, usred mora napravili su ostrvce. Tradicija bacanja kamena aktuelna je i danas, gdje 22. jula mještani tokom zalaska sunca dolaze brodovima i barkama kako bi bacali kamenje i širili površinu ostrva.

Umjetnost

U početku je građena kao pravoslavna crkva koju su kasnije obnovili Mlečani i pretvorili u rimokatoličku. Unutar nje se nalazi kapela, a posjetioci mogu da uživaju u mnogobrojnim djelima italijanskih majstora, slikama Tripa Kokolja - lokalnog baroknog umjetnika iz XVII vijeka, originalnoj ikoni Gospe od Škrpjela i brojnim tapiserijama.

U našoj ponudi nalaze se dvije sjajne ture brodovima tokom kojih ćete posjetiti Gospu od Škrpjela. Kliknite na nazive tura i izaberite onu koja vam najviše odgovara: Gospa od Škrpjela & Perast i Perast & Gospa od Škrpjela.

Tu je i oltar sa bogatim detaljima, napravljen od Carrera mermera koji je izvajao poznati skulptor iz Đenove, Antonio Capelano. Legenda kaže da ukoliko stavite ruku u otvor iza oltara na kome se nalazi ikona Bogorodice, želja koju zamislite biće ispunjena. Gospa od Škrpjela ima dvorišni dio poznat kao 'Mjesto pomirenja' gdje su se izgladile brojne svađe, krvne osvete kao i lokalne nesuglasice.

PREPORUKA

Gospa od Škrpjela & Perast
bedz-7.pngbedz-8.pngbedz-5.pngbedz-4.png

Gospa od Škrpjela & Perast

 127 recenzijeod  25
po osobi