Gospa od Škrpjela ostrvo, crkva i muzej - Montenegro Submarine Kotor
montenegro-submarine-loader
+382 69 576 355 [email protected]

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela je jedno od dva šarmantna ostrvca smješteno u kotorskom zalivu, koje stoji ponosno naspram starog grada Perasta. U pitanju je vještačko ostrvo na kome se nalazi rimokatolička crkva (ima isto ime kao ostrvo), muzej i mala suvenirnica. Ostrvo se smatra jednim od glavnih atrakcija u kotorskom zalivu zbog legende o njegovom nastanku.

image

Istorijski osvrt

Prije nego što je nastalo ostrvo, na tom mjestu nalazila se pukotina u sred mora. Dva lokalna ribolovca, braća Morsić, naišla su na stijenu u kojoj su pronašli ikonu presvete majke Marije 22. Jula 1452. godine. Ponijeli su je kući, ali su ubrzo otkrili da je ikona nestala. Čim su prvi put zaplovili morem, pronašli su ikonu na prvobitnom mjestu.

Vijest o čudu se ubrzo proširila pa su odlučili da odaju počast Presvetoj Mariji i da na tom mjestu sagrade crkvu. Međutim, maleni prostor nikako nije bio pogodan za realizaciju ovog plana, pa su se zavjetovali da će posle svakog putovanja bacati kamen na tom mjestu kako bi formirali vještačko ostrvo. Malo po malo, lokalni mornari odajući počast sigurnom putovanju, iz mora su napravili ostrvce.

Tradicija bacanja kamena aktuelna je i danas, gdje 22. Jula mještani tokom zalaska sunca dolaze brodovima i barkama kako bi bacali kamenje i širili površinu ostrva.

Kolecija umjetnosti i istorije

image

U početku je građena kao pravoslavna crkva, koju su kasnije obnovili Mlečani i pretvorili u rimokatoličku crkvu. Unutar se nalazi kapela, a posjetioci mogu da razgledaju mnogobrojne izložbene artefakte: preko slika Tripa Kokolje - lokalnog barkonog umjetnika iz XVII vijeka, više umjetničkih djela italijanskih slikara, ikonu Gospe od Škrpjela, bezbroj tapiserija i još mnogo toga.

Tu je i oltar sa bogatim detaljima, napravljen od Carrera mermera koji je izvajao poznati skulptor iz Đenove, Antonio Capelano. Legenda kaže da ukoliko stavite ruku na oltar, na kome se nalazi Madona, želja koju zamislite biće ispunjena. Gospa od Škrpjela ima dvorište koje je poznato kao 'Mjesto pomirenja', gdje su se izgladile lokalne svađe, krvne osvete kao i brojne nesuglasice.

Izleti gliserom i podmornicom u Crnoj Gori: ONLINE REZERVACIJA!