O Boki Kotorskoj

o-boki-kotorskoj

Bez obzira da li dolazite u Boku kopnom ili morem - iskustvo je jedinstveno - Boka će Vas fascinirati! Ovo je najjužniji fjord u Evropi. Visoki planinski vrhovi se nadvijaju preko morske obale štiteći je od hladne klime sa sjevera. Zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije gdje raste agava, palma, mimoza, oleandar, kivi, nar i ljekovito bilje. Kada su planine prekrovene snijegom, u podnožju cvjetaju ruže.

Ko god da posjeti Boku doživljava to na poseban i individualan način. Bez obzira da li su u pitanju umjetnici, naučnici, poslovni ljudi ili turisti, ona ostavlja snažan utisak na sva čula. Ovdje se razlike susrijeću i miješaju stvarajući poseban ambijent. Kontrasti se ponavljaju u prirodi gdje se na jednom dijelu zaliva mogu vidjeti strme kamenite litice koje se uzdižu iznad morske površine, dok na drugom nastaju raskošne botaničke bašte. Razlike su naglašene i u kulturno-istorijskom nasleđu gdje se civilizacije istoka i zapada spajaju u posebnom skladu. Praistorija, ilirsko, rimsko i vizantijsko doba, renesansa, barok i gotika su svjedoci da prave vrijednosti ostaju zauvijek u harmoniji.

Geografske karakteristike

Ukupna površina zaliva iznosi 87.3km², a zapremina 2.4x106km³. Maksimalna dubina je 60m, prosječna dubina 27.3m, salinitet vode iznosi 28%, a dužina obale je 105.7km. Bokokotorski zaliv prodire 28km u kopno.

Boku krasi 7 ostrva: Mamula, Sveti Marko, Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, ostrvo Milosrđa, ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Duž čitave obale nalazi se lanac malih gradova i ribarskih naselja koji imaju svoju priču. Sa jugoistočne strane zaliv je okružen masivom planine Lovćen (1749m). Sa sjeverozapadne strane nalaze se kraški masivi planina Orijen (1895m), Radostak (1446m) i Dobrostica (1570m). Između dva masiva, neposredno iznad Perasta širi se kraški masiv Kason (873m).

Poluostrvo Luštica nalazi se na jugoistočnoj strani ulaska u zaliv, a Vitaljina je smejštena na sjeverozapadnom dijelu. Dva poluostrva odvojena su kanalom Ostro. U unutrašnjosti zaliva nalaze se poluostrva Vrmac i Devesilje, razdvojeni tjesnacom Verige. On dijeli Bokokotorski zaliv na dvije prednje uvale: hercegnovski zaliv (nekadašnji zaliv Topla) i tivatski zaliv, kao i na dvije unutrašnje uvale: kotorski i risanski zaliv. Region Boke Kotorske, posmatran kao geomorfološki i geovegetacijski entitet, izuzetno je bogat prirodnim karakteristikama koje stvaraju neobične konstraste u reljefu, vegetaciji i kamenim strukturama.

Najlepši način da upoznate i istražite Bokokotorski zaliv je vožnja brodom. Kliknite na linkove grupne ture ili privatne ture i odaberite izlet koji vam najviše odgovara.

Klima

Smještena između Jadranskog mora i krečnjačkog područja, Boka je pod jakim uticajem mediteranske i planinske klime. Taj poseban miks stvara submediteransku klimu koja se dosta razlikuje od ostalih djelova crnogorskog primorja. Jedinstvena karakteristika Boke je rano proljeće kada su sve okolne planine prekrivene snijegom, dok na obali cvjeta mediteransko drveće i cvijeće. Tokom zime možete uživati u prijatnom suncu i lijepom vremenu na obali, a do planina i snijega vas dijeli samo 1 čas vožnje kolima.

Ljetnja sezona u Boki prijatna je, sa malo više kiše, posebno u unutrašnjem dijelu. To je znatno više u odnosu na druge djelove crnogorskog primorja, što uslovljava gustu vegetaciju. Najviše kiše u Boki ima u kasnu jesen, djelom i tokom zime. Duž čitave obale zaliva rasprostranjena je mediteranska, kontinetalna i egzotična vegetacija poput lovora, palmi, maslina, pomorandži, limuna, nara, agave, kamelije, mimoze... Ovo je samo dio bogate flore u Boki. Dođite i uvjerite se i sami u ljepote nevjeste Jadrana.

PREPORUKA