Ostrvo Mamula Crna Gora - Montenegro Submarine SpeedBoat Tour Kotor
montenegro-submarine-loader
+382 67 635 250 [email protected]

Ostrvo Mamula

Na ulazu u Bokokotorski zaliv nalazi se zloglasno ostrvo Mamula, kružnog oblika, koje razdvaja dva poluostrva, Prevlaku i Lušticu. Prvobitno je ovo ostrvce nazivano Lastavica zbog vrste ptica koje su ga naseljavale. Međutim, istorija Mamule je obilježena jezivim događajima.

mamula

Istorija

Kada pogledate ostrvo, možete razaznati sablasnu i napuštenu odbrambenu tvrđavu koja datira iz 1853. godine. Austrougarski general Lazar Mamula, naredio je izgradnju vojne tvrđave koja je trebala da zaplaši i odbije neprijatelje koji su htjeli da uplove u Bokokotorski zaliv. Vrijeme je prolazilo, pa je geografski položaj ostrva izgledao kao idealno mjesto za zarobljavanje neprijatelja, zbog čega je korišćen kao zatvor za vrijeme Prvog svjetskog rata.

mamula-grupna-tura

Ono što je ostrvo učinilo još zloglasnijim bio je Drugi svjetski rat, kada je tvrđava postala koncentracioni logor u okviru odbrambenih zidina. Vojska Benita Musolinija iskoristila je teritoriju ostrva da bi na hiljade ljudi stavila u zatočeništvo. Bila je sinonim surovosti i mučenja. Čak izdaleka, mogu se osjetiti odjeci žrtava i jezive istorije.

Kontroverzni planovi za budućnost

Iako se ovdje nalazi spomenik u znak sjećanja na jugoslovenske rodoljube koji su nemilosrdno zlostavljani, novi investitori su napravili nacrte za obnovu ruševina i pretvaranje tvrđave u rezort za turiste. Vladini zvaničnici su već odobrili četerdesetdevetogodišnji zakup stranoj kompaniji uprkos činjenici da plan nije naišao na odobrenje mještana i porodica žrtava.

mamula

 

Danas ovo ostrvo ne možete posjetiti jer se nalazi u privatnom vlasništvu, ali ga možete razgledati tokom naših grupnih ili privatnih tura gliserima. Najpopularnije ture tokom kojih, između ostalog, možete razgledati i oploviti Mamulu su Bokokotorski zaliv & Plava špilja i Avantura Plave pećine. Kliknite na navedene linkove i saznajte sve informacije ili rezervaciju obavite online pritiskom na narandžasto dugme.


mamula-privatna-tura


Predlažemo

iconiconiconiconicon
avantura-plave-pecine
09:00 h - 21:00 h
3hicon-clock
210€ / brod
iconiconiconicon
plava-spilja-i-kupanje
Polasci su u 09:00h i 12:00h
6hicon-clock
60€ / po osobi
iconiconiconiconicon
bokokotorski-zaliv-i-plava-spilja
09:00 h - 21:00 h
3hicon-clock
35€ / po osobi