Ostrvo Mamula

ostrvo-mamula

Na ulazu u Bokokotorski zaliv nalazi se zloglasno ostrvo Mamula, kružnog oblika, koje razdvaja dva poluostrva, Prevlaku i Lušticu. Prvobitno je ovo ostrvce nazivano Lastavica zbog vrste ptica koje su ga naseljavale. Međutim, istorija Mamule je obilježena jezivim događajima.

Istorija

Kada pogledate ostrvo, možete razaznati sablasnu i napuštenu odbrambenu tvrđavu koja datira iz 1853. godine. Austrougarski general Lazar Mamula, naredio je izgradnju vojne tvrđave koja je trebala da zaplaši i odbije neprijatelje koji su htjeli da uplove u Bokokotorski zaliv. Vrijeme je prolazilo, pa je geografski položaj ostrva izgledao kao idealno mjesto za zarobljavanje neprijatelja, zbog čega je korišćen kao zatvor za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Ono što je ostrvo učinilo još zloglasnijim bio je Drugi svjetski rat, kada je tvrđava postala koncentracioni logor u okviru odbrambenih zidina. Vojska Benita Musolinija iskoristila je teritoriju ostrva da bi na hiljade ljudi stavila u zatočeništvo. Bila je sinonim surovosti i mučenja. Čak izdaleka, mogu se osjetiti odjeci žrtava i jezive istorije.

Kontroverzni planovi za budućnost

Iako se ovdje nalazi spomenik u znak sjećanja na jugoslovenske rodoljube koji su nemilosrdno zlostavljani, novi investitori su napravili nacrte za obnovu ruševina i pretvaranje tvrđave u rezort za turiste. Vladini zvaničnici su već odobrili četerdesetdevetogodišnji zakup stranoj kompaniji uprkos činjenici da plan nije naišao na odobrenje mještana i porodica žrtava.

Danas ovo ostrvo ne možete posjetiti jer se nalazi u privatnom vlasništvu, ali ga možete razgledati tokom naših grupnih ili privatnih tura gliserima. Najpopularnije ture tokom kojih, između ostalog, možete razgledati i oploviti Mamulu su Bokokotorski zaliv & Plava špilja i Avantura Plave pećine. Kliknite na navedene linkove i saznajte sve informacije ili rezervaciju obavite online pritiskom na narandžasto dugme.

PREPORUKA