Perast Stari grad izlet - Montenegro Submarine Kotor
montenegro-submarine-loader
+382 67 635 250 [email protected]

Perast Stari grad

Na samo nekoliko kilometera sjeverozapadno od Kotora nalazi se Perast, stari primorski grad koji danas šapuće melanholične priče o danima kada su njegovi stanovnici živjeli u raskoši i sjaju, uživajući u moćnoj vladavini. Poznat kao jedno od najljepših mjesta u Bokokotorskom zalivu, privlači i zadivljuje sve goste koji ga posjete.

perast-stari-grad

Ovaj drevni pomorski grad nalazi se na obali mora, sa pogledom na dva ostrva sa predivnim crkvama: Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Ljepote kontrasta starog kamenih blokova i mora, konstantni dijalozi drevne prošlosti sa radoznalošću današnjeg svijeta, samo su jedna od mnogobrojnih senzacija koje Perast pruža.

Istorija

Špilje iznad Perasta su bukvalno muzeji u kojima se nalaze ostaci neolitske kulture koji dokazuju na naseljavanje ovog područja još od praistorije. Takođe, jasno je vidljivi i nekadašnje prisustvo Ilira, Rimljana i ranih Hrišćana.

perast-grupna-tura

Svakako, grad nije doživio procvat prije mletačkog perioda (1420- 1797). Svi tragovi leže u očuvanoj arhitekturi koju je naizgled nepobjediva Mletačka Republika ostavila za sobom. Posjetioci mogu uživati u nekadašnjim djelima renesanse, baroknim palatama, grandioznim crkvama, kao i mnogobrojnim drugim zapisima koji svjedoče o bogatstvu i moći.

UNESCO-va svjetska kulturna baština

Usklađivanje neravnog terena sa morem čini Kotor, a posebno Stari grad Perast jedinstvenom i dobro očuvanom arhitektonskom zaostavštinom. Vjekovima su dominirala zdanja i crkve od kamena, okružene zelenim površinama sa alejama raznobojnog cvijeća i egzotičnim palmama.

perast-stari-grad

 

Perast je vjekovima bio omiljeno mjesto ruskih careva, mletačkih duždeva, kao i mornara iz svih djelova svijeta. Sve riječi su suvišne i kratke da opišu fantastičan pejzaž. Predlažemo vam da posjetite ovu luku koja je vjekovima prizivala brojne radoznale umjetnike, pjesnike i sanjare. Najpopularnije ture brodovima su Gospa od Škrpjela & Perast (grupna tura) i Perast & Gospa od Škrpjela (privatna tura). Sve detalje možete saznati ukoliko kliknete na prethodne linkove, a rezervaciju možete obaviti i online pritiskom na naradžasto dugme.

perast-privatna-tura

 

Predlažemo

iconiconicon
perast-i-gospa-od-skrpjela
09:00 h - 21:00 h
1.5hicon-clock
100€ / brod
iconiconiconicon
istrazite-bokokotorski-zaliv
09:00 h - 21:00 h
1hicon-clock
70€ / brod
iconiconiconicon
gospa-od-skrpjela-i-perast
09:00 h - 21:00 h
2hicon-clock
20€ / po osobi