montenegro-submarine-loader
+382 69 576 355 info@montenegrosubmarine.me

Ostrvo Mamula

Na ulazu u bokokotorski zaliv, nalazi se ostrvce Mamula, kružnog oblika koje razdvaja dva poluostvra Prevlaku i Lušticu. Prvobitno je ovo ostrvce nazvano Lastavica zbog vrste ptica koje su ga naseljavale. Međutim, istorija Mamule je označena sa jezivim događajima.

image

Lokalitet neispričanih užasa

Kada pogledate ostrvo, možete razaznati sablasnu i napuštenu odbrambenu tvrđavu koja datira iz 1853. godine. Austrougarski general Lazar Mamula, naredio je izgradnju vojne tvrđave koja je trebala zaplašiti i odbiti neprijatelje koji su htjeli uploviti u bokokotorski zaliv.

Vrijeme je prolazilo, pa je geografski položaj ostrva izgledao kao dobro mjesto za zadržavanje neprijatelja, zbog čega je korišćen kao zatvor za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Ono što je ostrvo učinilo još zloglasnijim bio je Drugi svjetski rat, kada je tvrđava postala koncentracioni logor u okviru odbrambenih zidina. Vojska Benita Musolinija iskoristila je teritoriju ostrva da bi hiljadu ljudi stavila u zatočeništvo. Bila je sinonim surovosti i mučenja.

Čak izdaleka, mogu se osjetiti odjeci žrtava i jezive istorije.

Kontroverzni planovi za budućnost

Iako je postavljen spomenik u znak sjećanja na crnogorske rodoljube koji su nemilosredno mučeni, novi investitori su napravili nacrte za obnovu ruševina i pretvaranje iste u rezort za turiste. Vladini zvaničnici su već odobrili četerdesetdevetogodišnji zakup od strane švajcarske kompanije Oraskom, sa 15 miliona eura investicija.

image

Uprkos činjenici da je Mamula mogla biti restaurirana zbog svoje sumorne istorije, plan nije naišao na odobrenje mještana i porodica žrtava. Šta je trebalo učiniti: pustiti tvrđavu da ruinira ili da se učini dostupnom posjetiocima?

Bilo kako bilo, mnogi od budućih turista neće dobiti informacije o istorijskim faktima ostrva.

Izleti gliserom i podmornicom u Crnoj Gori: ONLINE REZERVACIJA!