montenegro-submarine-loader
+382 69 576 355 info@montenegrosubmarine.me

Perast stari grad

Nekoliko kilometera od Kotora nalazi se Perast, stari grad pod zaštitom UNESCO. Perast šapuće melanholične priče o danima kada su njegovi stanovnici živjeli u raskoši i sjaju, uživajući u moćnoj vladavini i visokom položaju. Poznat kao ‘"jedno od najljepših mjesta" u Bokokotorskom zalivu, posjeduje ogromnu privlačnost i drevno bogatstvo što zadivljuje goste koji ga posjete.

image

Stari grad Perast nalazi se na obali mora, sa pogledom na dva ostrva sa gracioznim crkvama: Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Ljepote kontrasta starog kamena i vode, konstantni dijalozi drevne prošlosti sa radoznalošću današnjeg svijeta samo su jedna od mnogobrojnih senzacija koje ovaj grad emituje.

Ostaci istorije

Ostaci špilja, iznad Perasta, su bukvalno muzeji u kojima se nalaze artefekti koji osporavaju prisustvo neolitske kulture sa posebnim osvrtom na naseljavanje ovog područja još od praistorije kao i prisustvo civilizacija Ilira, Rimljana i ranih Hrišćana.

Svakako, grad nije doživio procvat prije mletačkog perioda (1420- 1797). Svi ostaci leže u očuvanoj arhitekturi koju je naizgled nepobjediva Mletačka Republika ostavila za sobom. Posjetioci mogu uživati u nekadašnjim renesansnim ostacima, baroknim palatama, grandioznim crkvama, kao i mnogobrojnim drugim zapisima koji svjedoče o bogatstvu i moći.

UNESCO svjetska kulturna baština

image

Usklađivanje neravnog terena sa morem čini Kotor, a posebno i stari grad Perast jedinstvenom i dobro očuvanom arhitektonskom zaostavštinom. Vjekovima su dominirale barokne palate, crkave od kamena, okružene zelenim površinama sa zasađenim raznobojnim cvijećem i egzotičnim palmama. Perast je vjekovima bio omiljeno mjesto zaustavljanja ruskih careva, mletačkih knezova, kao i mornara iz svih djelova svijeta. Sve riječi su suvišne i kratke da opišu fantastičan pejzaž.

Predlažemo Vam da posjetite ovu bazu inspiracije koja je vjekovima zadovoljila radoznalost velikog broja umjetnika, pjesnika i sanjara.

Izleti gliserom i podmornicom u Crnoj Gori: ONLINE REZERVACIJA!