montenegro-submarine-loader
+382 69 576 355 info@montenegrosubmarine.me

O Boki Kotorskoj

Bez obzira da li dolazite u Boku kopnom ili preko mora - Vaše iskustvo je jedinstveno - Boka će Vas fascinirati! Izgleda kao da su se planine urušile i utonule u more. Ovo je najjužniji fjord u Evropi. Visoke planine se nadvijaju preko morske obale štiteći je od hladne klime sa sjevera. Zbog toga je Boka oaza mediteranske vegetacije: agava, palma, mimoza, oleandar, kivi, nar, ljekovito bilje. Kada su planinski vrhovi prekroveni snijegom, u podnožju cvjetaju ruže.

image

Ko god da posjeti Boku, doživljava to na poseban i individualan način. Bez obzira da li su u pitanju umjetnici, naučnici, privrednici ili turisti - Boka ostavlja snažan utisak na sva čula. Boka je mjesto gdje se razlike susrijeću i miješaju stvarajući poseban ambijent. Kontrasti se ponavljaju u prirodi gdje se na jednom dijelu zaliva mogu vidjeti strme kamenite planine koje se uzdižu iznad morske površine, dok na drugom cvjetaju raskošne botaničke bašte. Kontrasti su takođe naglašeni u kulturno-istorijskom nasleđu gdje civilizacije istoka i zapada susrijeću jedna drugu u posebnom skladu. Praistorijsko doba, ilirsko doba, rimsko-vizantijsko doba, renesansa, barok, gotički stilovi su svjedok da prave vrijednosti ostaju zauvijek u harmoniji.

Ukupna površina zaliva iznosi 87.3km², zapremina 2.4x106km³, maksimalna dubina je 60m, prosječna dubina 27.3m, salinitet vode iznosi 28%, a dužina obale je 105.7 km. Bokokotorski zaliv prodire 28km u kopno.

Boku krase 7 ostrva: Mamula, Sveti Marko, Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Duž čitave obale Boke nalazi se lanac malih gradova i naselja koji imaju svoju priču.

Sa jugoistočne strane zaliv je okružen masivom planine Lovćen (1749m). Sa sjeverozapadne strane nalazi se kraški masiv planina Orijen (1895m), Radostak (1446m) i Dobrostica (1570m). Između dva masiva, neposredno iznad Perasta širi se kraški masiv Kason (873m).

Poluostrvo Luštica nalazi se na jugoistočnoj strani ulaska u zaliv, a Vitaljina je prema sjeverozapadnom dijelu. Dva poluostrva odvojena su kanalom Ostro. U unutrašnjosti zaliva nalaze se poluostrva Vrmac i Devesilje, razdvojeni tjesnacom Verige. Tjesnac Verige dijeli Bokokotorski zaliv na dvije prednje uvale: hercegnovski zaliv (nekadašnji zaliv Topla) i tivatski zaliv, kao i na dvije unutrašnje uvale: kotorski zaliv i risanski zaliv.

Najlepši način da upoznate zaliv je vožnja brodom. Kliknite na linkove grupne ture ili privatne ture i odaberite izlet koji vam najviše odgovara.

image

Region Boke Kotorske, posmatran kao geomorfološki i geovegetacijski entitet, izuzetno je bogat prirodnim karakteristikama koje stvaraju neobične konstraste u reljefu, vegetaciji i kamenim strukturama.

Smještena između Jadranskog mora i krečnjačkog područja, Boka Kotorska je pod jakim uticajem mediteranske i planinske klime. Taj poseban miks klima stvara submediteransku koja se dosta razlikuje od ostalih djelova crnogorskog primorja. Jedinstvena karakteristika Boke je rano proljeće kada se su sve okolne planine prekrivene sa snijegom dok na obali cvjeta mediteransko drveće i cvijeće. Tokom zime možete uživati u prijatnom suncu i lijepom vremenu na obali, dok do planina i snijega ima samo 1 čas vožnje. Ljetnja sezona u Boki prijatna je, sa malo više kiše, posebno u više unutrašnjem dijelu što je znatno više u odnosu na druge djelove crnogorskog primorja, što uslovljava gustu vegetaciju. Najviše kiše u Boki ima u kasnu jesen, djelom i tokom zime. Duž čitave obale zaliva rasprostranjena je mediteranska, kontinetalna i egzotična vegetacija poput lovora, palmi, maslina, pomorandži, limuna, nar, agava, kamelija, mimoza... Ovo je samo dio bogate flore u Boki.

Izleti gliserom i podmornicom u Crnoj Gori: ONLINE REZERVACIJA!